PETRAPEN​
Hieronder kun je doorklikken naar (recente) publicaties:
Vlees, met of zonder levenslust?
Als je vlees eet, neem je een stukje lichaam van een dier tot je. Maar hoe zit dat met het gevoelsleven? Eet je dat er ook bij op? Ruim een eeuw geleden sprak Rudolf Steiner over de werking van vlees op de mens. Ook onze tijd kent wijze mensen die iets verder kunnen kijken. Marieke de Vrij (1953) is zo iemand. Zij vertelt over vlees eten anno 2022.
Artikel verschenen in Dynamisch Perspectief, juni 2022. Klik hier om het hele artikel te lezen.
Wilskracht & levende voeding
Kun je jezelf wilskrachtig eten? Peter Vandermeersch, kok en kenner van de antroposofische voedingsleer denkt van niet. Toch is vitale voeding volgens hem een onmisbaar ingrediënt als je wilskracht wilt ontwikkelen. Hoe hij dat ziet lees je hier. Welke voeding je kan helpen, zet hij in dit artikel voor je op een rijtje. Verschenen in Ita, nov 2018.
Aardelichtjes
Op of rond 11 november komen kinderen samen met hun zelfgemaakte lantaarns, voor een sprookjesachtige optocht door de invallende schemering. Vaak zie je daarbij uitgeholde pompoenen. Oorspronkelijk waren dat aardvruchten: bieten, koolrapen, pastinaken en wortels. Waarom?
En hoe zit het met de andere wintergroenten? Dragen die misschien ook een lichtje in zich mee? Lees het hier. Verschenen in Seizoener, nov 2018.
De ene buikpijn
is de andere niet
Als er één beroep is waar je veel te maken krijgt met buikproblemen, dan is het wel dat van diëtist. Annemieke Zeilstra is antroposofisch diëtist (i.o.). Hoewel volgens haar ‘buikpijnklachten bij niemand hetzelfde zijn’, onderscheidt ze toch duidelijk twee groepen mensen-met-buikklachten. Beide groepen vragen hun eigen aanpak. Verschenen in Stroom, april 2018. Klik hier:...>>
Supermarktschapspijn
Landschapspijn is de titel van een boek van Jantien de Boer, dat in maart 2017 verscheen. Uit de massale reacties op artikel over deze pijn in de Leeuwarder Courant, bleek dat Jantien niet de enige is die landschapspijn ervaart. Ze omschrijft het gevoel als volgt:‘…een soort zeurend gevoel in je borst als je naar buiten gaat, als je door het land fietst. Een soort weemoed, maar dan scherper.’ Ze heeft het over gladgeschaafde en drooggepompte akkers, over dichtgegooide slootjes, over de verdwijning van kleuren, geuren en geluiden door de teloorgang van vele soorten bloemen, kruiden, weidevogels en insecten. De laatste jaren ontwikkelde ik sluipenderwijs een smeulend verdriet dat ik dankzij Jantien de Boer nu een naam kan geven. Ik noem het: supermarktschapspijn. Verschenen in AM juni 2018...>>
Eer de koe
Hoe pak je dat aan in deze tijd? Als vleeseter, vegetariër of veganist?
Koeien zijn bijzondere dieren. In India, waar koeien heilig zijn, weten ze dat allang. Grote hindoegeleerden noemen de koe ‘moeder der schepselen’. Een hoogstaande status voor een dier, welke de meeste Nederlanders waarschijnlijk een beetje overdreven voorkomt. Waarom zou een koe bijzonderder zijn dan een ezel, een geit of een schaap? Verschenen in AM maart 2018 ...>>
​
Het spel van de gangbare landbouw is uit
Het vuur waarmee Ronald van Marlen tijdens het Herfstcongres 2017 Demeter en de BD-vereniging waarschuwde nooit mainstream te worden maakte indruk. Zoveel indruk dat Petra Essink hem vroeg om nog eens duidelijk uit te leggen waarom hij het belangrijk vindt dat Demeter, ook als er in de toekomst misschien veel vraag zal zijn naar biodynamische voeding, vast blijft houden aan haar grondbeginselen.
Lees het interview met Ronald van Marlen, dat in juni 2018 verscheen in Dynamisch Perspectief hier..>>
Eten doe je niet alleen
voor jezelf
Volgens antroposofisch diëtist Tessa Bonnema-Idema kan gezonde voeding je ondersteunen je eigen weg te gaan. Wat is in haar opinie gezonde voeding? En maakt het uit of die van plantaardige of dierlijke oorsprong is? Verschenen in Stroom, februari 2018. Klik hier: ...>> en hier voor het vervolg:...>>
​
​
Lichtgevende wortels en omhullende knollen
Nog niet zo lang geleden wisten Nederlanders niet anders dan dat je in de winter wintergewassen at. Wortels, rapen, bieten, kolen, prei en spruitjes, heel veel anders stond er tussen Sint Maarten (11 november) en Maria Lichtmis (2 februari) niet op het menu. Tot we op een dag begonnen het met loskoppelen van onze winterkost van het winterseizoen. Hoe gezond is het eigenlijk om hartje winter zomerkoninkjes te eten? Lees hier verder >>
​
Eet wortels, blaadjes, stengels, bloemen, vruchten en zaadjes
De ‘schijf van vijf’, wie is er niet groot mee geworden? Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten zorg je volgens het Voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kun je er anders naar kijken. Dan zou je je voeding meer moeten afstemmen op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Advies: eet zowel wortel-, stengel-, blad-, bloem-, vrucht- als zaadgewassen. AM, oktober 2016... >>
Voeding leeft!
Wat ligt er eigenlijk op je bord? Je kunt naar die boterham kijken als een samengesteld geheel van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, maar als je verder kijkt ontdek je dat dezelfde boterham, die gemaakt is uit een volle tarwekorrel, ook ‘vol’ zit met productspecifieke en perfect op elkaar afstemde levensprocessen.
Kortom: voeding leeft. Verschenen in AM, feb 2016. Lees het artikel hier.
Raw of niet-raw?
Vind je persoonlijke balans tussen rauw, rijp en rot
We leven in een bijzondere tijd, al was het alleen maar omdat er eetgelegenheden verschijnen met namen als ‘smoothiebar’ en 'raw- restaurant'. “Hoe rauwer hoe gezonder” klinkt de roep uit deze keukens, waar de temperaturen nooit hoog oplopen. Hun groeiende groep bezoekers zegt zich heel goed te voelen bij het ongekookte menu. Verschenen in AM, juni 2017 ...>>
Melk, lust je het rauw?
Waarom zijn er zoveel kinderen allergisch voor melk? Is melk goed voor jong én oud? En biologische en biologisch-dynamische melk dan? Wat ís melk eigenlijk? En wat gebeurt er allemaal bij het pasteuriseren, homogeniseren, bacterofugeren, en filtreren? Is rauwe melk niet gewoon het aller-gezondst? Verschenen in Seizoener, december 2015...>>
Wat kies je:
zongerijpte of elektrisch gegroeide voeding?
In heel veel godsdiensten werd en wordt de zon uitbundig vereerd en bezongen als goddelijke vreugde- en levenskrachtenbrenger aan planten, dieren, mensen en aarde. Soms in de vorm van aanbidding van een op de zon gelokaliseerde zonnegod zoals Aton in het oude Egypte, Sol in de Noorse mythologie en Ahuro Mazdao uit in het oude Perzië. Geen haar op het hoofd van alle zonaanbiddende gelovigen zou kunnen bedenken dat de zon ooit overbodig zou worden voor plantengroei. Verschenen in AM mei 2017. Lees hier verder.
​
​